Home

    Тушкан великий (Тушканчик большой)

    Це нетиповий гризун з великими очима та вухами, довгими задніми кінцівками та хвостом, що має широку китицю. Довжина тіла сягає 25 см, не враховуючи довгого хвоста. Вага тушканчика — до 400 г. Короткий тулуб, видовжені задні кінцівки, довжина яких іноді в 4 рази перевищує довжину передніх. Довгий хвіст відіграє важливу роль при русі: він слугує балансовим засобом, особливо при різких поворотах. Передні кінцівки короткі. Голова у тушканчиків велика, з притупленою мордочкою, вібріси довгі. Забарвлення спини коричневувате або жовтувате.

    До місць поширення цієї тварини можна віднести сухі береги різних водойм, цілинні степові ділянки з невисоким травостоєм, пасовища. Раціон живлення: цибулини рослин, листя і насіння, іноді - комахи. Запасів корму тушкан не робить.

    Веде одиночний спосіб життя. Тварина активна у сутінках та вночі. Має добре пристосовані до темряви очі. Живе в норі, яка веде до гніздової камери. При вході в нору щоденно створює земляну пробку захищаючись від ворогів (лисиці, змії). На зиму залягає у сплячку. Самиця весною народжує 2–8 малят. Статевої зрілості сягає на 2-у році життя. Тривалість життя – до 3 років.

    Господарське значення. Не має.

     

    Природоохоронний статус виду. Входить до європейського червоного списку. Занесений до Червоної книги України, як рідкісний вид.