Home

    Поява шакала звичайного на териториї ПНПП

     

    Шакал звичайний (Обыкновенный шакал)Canis aureus (Linnaeus, 1758) (синоніми: собака золотавий, азійський шакал) – представник родини Собачі, ряд Хижаки.

    На території парку зустрічаються тварини з ряду хижих, серед яких є чужерідні (собака єнотоподібний, норка американська та інш.). Таким є і шакал, зустрічі з яким рідко відмічаються за останні роки на території парку та на суміжних територіях.

    Шакал - високорозвинена тварина, яка є виходцем з Азії. Не є корінним жителем нашого степу. Довжина тіла без хвоста досягає 80 см, а висота близько 50 см. Важить 7-10 кг. Хвіст волохатий і здається дуже товстим, він завжди опущений вниз. Шерсть на тілі недовга, жорстка і густа. Забарвлення шакала сірувате з відтінком жовтого. Спина, боки та кінець хвоста чорні. Ззовні схожий на значно зменшеного вовка, але вони конкурують і зустріч вовка з шакалом не обіцяє нічого хорошого останньому. Цікаво, що іноді на черепі шакалів є кістяні нарости, які зверху позначені пасмом довгого волося. Його називають шакаловим рогом.

    Звір майже всеїдний. Годується переважно вночі. Ловить найрізноманітніших дрібних звірів і птахів, а також ящірок, змій, жаб, равликів, комах. Шакал їсть багато плодів і ягід, у тому числі виноград, кавуни, дині, цибулини рослин, коріння дикого цукрового очерету. Шакал розумний і спритний. У високому стрибку він може схопити птаха, який вже здійнявся в повітря. Шакал дуже галасливий. Перед виходом на полювання звір видає гучний крик, що негайно ж підхоплюють всі інші особини, що перебувають поблизу. Селиться в заплавах великих річок, очеретах. Як притулки звичайно використовує різні природні ніші і заглибини, ущелини серед каменів, іноді чужі нори.

    Пари в шакалів утворюються на все життя, і самець бере активну участь в будуванні нори й вихованні виводка. Цуценят зазвичай буває 4-6, зрідка до 8. Самка годує дитинчат молоком 2-3 місяці.

    Тривалість життя - до 12-14 років.

    На територію парку заходить з Каховки і Нижнього Дніпра. Дніпровське урочище, біля р. Солона.

    Поширення на території ПНПП

    Якимівський район, о. Бірючий, с. Давидівка, заплава р.Берди Балки, чагарники, очерети.

    Господарське значення. Мисливський вид.

     

    Природоохоронний статус виду. Не має.


    АДМІНІСТРАЦІЯ ПНПП ПРОСИТЬ ГРОМАДСКІСТЬ, ЕКОЛОГІВ, ВЧЕНИХ ТА СТУДЕНТІВ ПОВІДОМЛЯТИ НАУКОВИЙ ВІДДІЛ ПНПП ПРО ЗУСТРІЧІ, КІЛЬКІСТЬ ОСОБИН ЦЬОГО ВИДУ НА ТЕРИТОРІЇ НПП